Handhaver

In den beginne van mijn boomende en glansrijke carrière werd ik nog wel eens belachelijk gemaakt voor mijn beroepskeuze. Nep-politie en wannabe agent waren onder andere van die krachttermen die mij om de oren vlogen. Ik lachte er maar wat om, wisten zij veel dat ik toen al beschikte over een vooruitziende blik. Betaald krijgen om niets te doen, wie wil dat nou niet? Want dat is de bedoeling in de beveiliging hè, niets doen. Als wij niets te doen hebben, doen wij ons werk goed. Heb je het druk dan doe je iets niet goed. Zo simpel is het.
Goed, we staan dan niet erg hoog op de carrièreladder en erg veel doorgroeimogelijkheden zijn er niet (ja, als je een enorme slijmjurk bent) maar hé, het is werk, toch? Wel worden er meerdere cursussen voor ons geregeld, ga je met heul veul pluimage aan volk om en met wat toeslagen en regelingen kan je toch aardig rondkomen. Oja, en we krijgen ook nog eens bedrijfskleding (en dat scheelt weer een hele hoop geld aan privé kleding)!

Helemaal onderaan diezelfde carrièreladder staan handhavers. Manmanman, wat een volk is dat! Te dom om bij de politie te werken en te simpel om het in de beveiliging te maken. Waren ze 2 dagen langer naar school gegaan, hadden ze tenminste nog een kans gehad om de beveiliging in te kunnen. Maar nee, liever kiezen ze voor een gecreëerd subsidiebaantje (of is het hun enige kans op werk) en lopen ze vingerwappend achter op-stoep-fietsers aan. God, wat droevig. In hun gevechtstenuetje.

In het stadje waar ik resideer hebben deze nono’s, naast hun werkzaamheden waar zelfs de onderklasse van de beveiliging de neus voor ophaalt, ook het parkeerbeheer in de portefeuille gekregen. Goede zaak, vind ik. Die dubbelparkeerders, die op de stoep parkeerders, die ik kwak mijn auto neer waar ik wil parkeerders zijn me een doorn in het oog namelijk. Aanpakken die hap!
Maarrrrrrrrrrr lieve lezer, dat doen ze dus niet (alleen?)! Zij staan ook direct op hun machientje te typen als je 30 seconden langer dan je parkeerkaartje aangeeft geparkeerd staat. De jakhalzen.
Het stadje waar ik resideer heeft betaald parkeren tot 600 km buiten het centrum stiekem per 1 februari ingevoerd. Met gele, piepkleine bordjes staat dit aangegeven. Het heeft me al 2 bekeuring opgeleverd. Kutzooi! Maar m’n eigen schuld, moet ik maar beter opletten.

Zo niet gisteren. Ik kocht netjes een kaartje toen ik van 12 uur tot 18 uur wilde parkeren. Het kostte me 9 euro! Voor de wat oudere lezers hiero, dat is bijna 235,17 gulden! Absurd. Maar vanaf 18 uur is het gratis parkeren, ik had het er wel voor over.
Met een vers bakkie koffie in de hand stond ik om 18.24 uur uit het raam te gluren toen ik 2 handhavers aan zag komen. Ah, eens even zien wat ze komen doen, dacht ik.
Nou, ze gingen bekeuren. Huh? Het is tot gratis na zessen, vroeg ik me hardop af. Ik bleef gluren.
Bovenstaande lul ging ineens pontificaal voor mijn voiture staan en begon te typen. Huh? Het is tot gratis na zessen, vroeg ik me hardop af.
Ik stoof naar buiten en vroeg wtf hij stond te typen.
Koopavond, na 21 uur is het gratis…………………………… zucht.
De lul zag overduidelijk mijn kaartje met daarop te aanvang en eindetijden achter de voorruit liggen en ik vroeg de lul om een beetje coulant te zijn en dat ik die 2,5 uur er wel bij zou betalen. De lul ging met zijn rug naar me toe staan en ging verder met typen. Ik werd licht pissig. Toen hij ook nog foto’s van mijn auto ging maken en weigerde met mij te praten werd ik licht nijdig.
“Deze is voor u”, zei hij en hij drukte me een rol papier in de handen. Hij liep snel weg. 57 Euro stond erop.

Nu ben ik niet (meer) iemand die snel naar de ‘uitschakelmodus’ overschakelt maar ik kan me heel goed voorstellen dat er lieden zijn die dit arrogante gedrag niet pikken en de handhaver alle hoeken van de parkeerplaats laat zien. Ik zou daar wellicht zelfs begrip voor hebben.

Ik weet niet wie Hoofd Handhaving in Nederland is maar misschien is het een idee om deze wannabe beveiligers eens op cursus ‘De-escaleren van situaties’ te sturen?

 

4 gedachten over “Handhaver

 1. Tot nu toe kan en mag ik mijn vervoersmiddel op heel veel plaatsen gratis neerzetten.
  De garantie dat mijn fiets er bij terugkomst nog staat is weer iets anders.

  Maar dat veel mensen in functie geen ontzag meer krijgen voel ik erg met jou mee.
  Misschien dat juist die mensen zonder functie twee extra cursusdagen nodig hebben om fatsoen en respect te leren?
  Al ben ik bang dat bij veel twee cursusdagen hier veel tekort voor zijn ….

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. Afgezien van dat je hier volledig gelijk hebt, is het wel zo dat jij vroeger de beveiliger de status van boekhoudcommando toedichtte. Dus dan mag er ook wat lacherig over gedaan worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s